Hoe we het leven hier een handje helpen
Door: Nele
Blijf op de hoogte en volg Nele
02 Oktober 2012 | Tanzania, Moshi
In mijn geval betekent het dat ik hier inmiddels 5 baby’s op de wereld heb gezet en bij nog eens 4 bevallingen heb geassisteerd. De babyteller loopt dus aardig op ☺ , ook met de vele keizersnedes die ik inmiddels heb bekeken.
Het betekent ook dat ik hier langzaam begin te aarden… Steeds meer verloskundigen herkennen me en weten dus dat ik ‘ de blanke student ben die wel iets wil doen’. Ze vinden het inmiddels dus prima als ik een bevalling doe, maar daar blijft het (helaas) wel een beetje bij.. Meedenken over beleid zit er nog niet echt in, en zodra het ingewikkelder wordt nemen ze het liever van me over.
Zoals vorige week, toen er sprake was van een schouder dystocie (voor de leken onder jullie: het hoofd is dan al geboren, maar de schouder blijft steken achter het schaambot van de vrouw, dit is best een kritieke situatie want de baby vindt dit niet heel lang leuk..). Tijdens de geboorte van het hoofd zag ik al een teken wat hierop duidt (turtle signing, voor mijn lieve klasgenootjes en collegaatjes), en ook tijdens het uitwendig onderzoek had ik het kind al behoorlijk groot geschat. De schouder wilde dus inderdaad niet komen, dus de verloskundige nam het over. Jammer, want ik wist wel wat ik moest doen, maar dat wist zij dan weer niet.. Vanaf de zijkant dus maar gedaan wat gedaan moest worden: de benen van de vrouw zover mogelijk naar achter trekken (McRoberts, epi had ik eerder al gezet) en daar kwam de schouder (gelukkig!). Het publiek dat inmiddels gearriveerd was (andere artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en studenten; want een mzungu die een bevalling doet en dan ook nog bij een schouder dystocie, dat is toch wel erg interessant..!) riep vervolgens dat zij nu naar boven moest bewegen om de andere schouder geboren te laten worden, maar om een of andere reden deed ze dit niet en liet ze zelfs los. Ik nam het dus weer over en met al mijn kracht werd die schouder ook geboren.. Jeetje, nog nooit zo hard aan een hoofd moeten trekken.. Gelukkig begon de baby gelijk te huilen en is dit verhaal dus goed afgelopen! En ik had weer een mooi onderwerp voor een (van de vele..) reflectieverslagen!
De verloskundigen hebben dus nog steeds niet echt door in welke fase van mijn opleiding ik nu zit en dat ik al wel wat dingen kan. Dat is wel vervelend, want meestal moet ik het met hen doen (en nee, ik krijg het ze ook niet uitgelegd..). Vandaag was daar een uitzondering op: er was een arts die goed Engels sprak en sowieso op een niet-Afrikaanse-manier kon communiceren, onder wiens toezicht ik een bevalling heb begeleid. Alles ging prima tijdens deze bevalling, dus geen probleem. Zijn feedback (hij was ook de eerste die dit op een fatsoenlijke manier kon geven) was dan ook dat ik me beter op wat moeilijkere bevallingen kan gaan richten: tweeling of stuit ofzo. Prima plan lijkt me zo ☺ Ik begreep dat ik een grotere kans heb dit soort bevallingen te treffen als ik ‘s avonds in het weekend kom, omdat de perifere ziekenhuizen dan geen zin hebben in gedoe en alle complicaties dus doorsturen naar het KCMC. Misschien toch maar eens mijn werkuren aanpassen voor een beetje meer uitdaging dus..
Meer uitdaging ga ik sowieso ook opzoeken door ook wat andere afdelingen te bezoeken. Donderdag ga ik naar neonatologie, wat hier nogal shocking schijnt te zijn, aangezien ze maar 2 zuurstofmogelijkheden hebben op heel de afdeling, en de afdeling regelmatig goed vol ligt met kinderen rond de 800 gram.. Ik ben benieuwd dus!
Hopelijk lukt het me binnenkort ook om mee te gaan op outreach: de kinderarts gaat dan naar de dorpen om de pasgeboren baby’s te onderzoeken. Lijkt me super ☺
Tot slot is mijn hoop gevestigd op ‘the flying medical service’ (google dat even!), waar Yvon en Jefte (2 geneeskunde studenten uit Nijmegen) mij over vertelden. Je gaat dan een paar dagen per vliegtuig langs allerlei masaai-dorpen, om de zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen te onderzoeken. Hoe vet is dat.. Helaas vertelden ze me dat de aanmeldingen hiervoor binnen stromen en dat het project voor maanden vol zit, maar ik heb toch ff een mailtje gestuurd met mijn cv, wie weet lukt het ;-) Fingers crossed!
Nu vragen jullie je natuurlijk af wat Bart al die tijd doet? Nou, die heeft besloten zo'n mooie film van onze reis te maken dat wij, straks als we terug zijn en jullie vragen hoe het was, alleen maar op play hoeven te klikken :-D Nieuwsgierig?? Mooizo!!
Tot slot helpt Bart onze local vriend Dancan met een bedrijfsplan en het maken van een folder.
Mensen die bovenstaande alinea herkennen: goed opgelet! Bart doet namelijk nog steeds precies hetzelfde als vorige keer ;-)
Maar het tripje naar de hot springs hebben we inmiddels gemaakt, en dat was genieten! Super mooi stukje groene natuur, midden in het dorre Afrikaanse landschap, lekker zwemmen dus! Zie foto ☺
Verder hebben we ook niet stil gezeten.. We hebben de safari geregeld die we met Ellen en Arthur (voor de leken: Barts ouders ;-)) gaan doen (pfff wat een gedoe was dat om te regelen, maar het is gelukt!). En we zijn in gesprek gegaan met Teacher, de oprichter van het weeshuis waar wij 2 jaar geleden een schooltje hebben gebouwd.
Het zit namelijk zo: Barts moeder (ja daar is ze weer) werkt op een basisschool in Asten en heeft daar een ontzettend mooi en groot Afrika-project opgezet. Voor foto’s: obs Het Toverkruid op facebook (http://www.facebook.com/obshettoverkruid.asten). De kinderen hebben Afrikaanse muziek gemaakt, gekookt, geknutseld, maar vooral: geld ingezameld voor het weeshuis! Dit door hapjes te maken en deze te verkopen, een sponsorloop, enzovoort. Super dus!
Er is inmiddels een behoorlijk bedrag binnen gekomen (maar nooit genoeg voor deze kinderen zonder ouders..) en vandaar onze afspraak met Teacher. Hij vertelde dat hij vorige week gecontacteerd is door de social service van Moshi over 5 kinderen uit 1 gezin die onlangs wees zijn geworden. Hun vader was al eerder overleden, en nu is ook hun moeder overleden aan de gevolgen van hiv/aids.. Deze 5 jongens staan er nu dus helemaal alleen voor. Teacher wil ze maar al te graag helpen door ze op te nemen in het weeshuis, maar helaas, het is vol. Dat wil zeggen: geen plek in de (nu al overvolle) slaapzalen. Er moet dus nodig een nieuwe slaapzaal gebouwd worden, zodat het weeshuis deze kinderen kan opnemen, kan verzorgen, van medische hulp kan voorzien (met name de jongste, die ook hiv besmet is) en naar school kan sturen (daar gaan ze allemaal nog niet naartoe).
Onder dit verslag zien jullie foto’s van deze jongens, want wij hebben ze natuurlijk even een bezoekje gebracht. En geloof me: dat was behoorlijk aandoenlijk.. De oudste, Gracious, is 12 en wil graag president worden. De tweede heet Vincent, is 10 en wil graag arts worden. Dit vonden zijn broertjes Nicolas (8) en Goodluck (6) ook wel een goed idee. De jongste van 4, Innocent, wist echt nog niet wat hij wilde worden..
Conclusie van dit verhaal: alle hulp is welkom, er is nog niet voldoende geld binnen om de slaapzaal te kunnen bouwen, dus mocht je hieraan willen bijdragen, dat mag!
Maak dan een bedrag over naar Ellen:
Rekeningnummer: 103629807
Ten name van: E. Loomans van Ingen
Onder vermelding van: Afrika.
En in dat geval: asante sana namens deze 5!
Dat was ‘m weer voor deze keer! Wij kijken ondertussen erg uit naar de komst van Barts ouders! En ik heb zondagavond ook nog een leuk nieuwtje gekregen: mijn lieve vriendin Sharla komt me hier opzoeken, super dus! Ik ben helemaal blij!
Liefs vanuit Moshi!
02 Oktober 2012 - 16:07
Bart:
Yes eerste reactie! Superleuk daar! Goed bezig ook!
x -
02 Oktober 2012 - 16:33
Miriam:
Niet te flauw wat je daar ziet en doet Nele! Ik hoop voor je dat je meekunt met de flying medicial service!
Heel veel succes met alles.
Jawel, Ellen en Arthur maken veel werk van het "project". Hopelijk komt er voldoende binnen om deze kinderen ook op te vangen.
Alvast en geweldige tijd samen als ze komen en uiteraard een gave safari! -
02 Oktober 2012 - 16:41
Ron:
Het is net een echte Afrikaan die Bart... Maar ongetwijfeld dat hij zich niet zal vervelen! Je doet goede zaken daar Nellie! Mooi om te lezen. Ondertussen hebben wij ook een (overigens vette) reis naar india en nepal gemaakt, maar zou ik nog graag aansluiten daar! Ik ben een kei in aan hoofden trekken. Maargoed, ik moet helaas over anderhalve week met Willemijn en een hoop ander alcoholistisch volk uit Asten en Eindhoven naar Italië... Kan dan helaas niet werken en moet alleen maar lekker eten en drinken op z'n Italiaans. Haha, hoop nu een stukje wederzijdse jaloezie te creëren want gellie het 't goed! Take care, tot snel Fiel en tot later Nel.
Als Bart het ooit lukt om af te studeren via skype of msn zal het voor jullie onderhand tijd worden om zelf een baby op de wereld te brengen. Want tja alleen maar naar andermans geluk kijken is ook zoiets. Goed idee?!
De volgende keer dat ik bel doe ik het trouwens ook via Skype. Het kostte me geen extra studiejaar (dokus) maar wel 8 bier om 6 minuten te bellen. En dan heb ik alleen Bart nog maar gehoord! Dan kan ik beter het RIAG bellen voor een goed gesprek. Toch leuk om die knul te horen hoor ;)
Om ook jullie maar eens lastig te vallen met een lang verhaal zal ik nog maar even doortypen ook. Bart vroeg er toevallig toch naar vandaag op Facebook. India was geweldig; intens mooi, indrukwekkend, nog geen minuut prikkelarm, ontzettend vies maar tja toch ook o zo gaaf. Delhi, Agra, Jaipur, Varanasi hebben ons veel moois laten zien. Van de Taj Mahal tot de Ganges met alles wat er in drijft!
Nepal was daarna vooral heel rustig, meer georganiseerd, geloviger, schoner en ingericht op toerisme. Fijn land om te zijn, mooie hoofdstad Kathmandu en geweldige mensen. Zeker terug! Maar daar komen we nog wel eens op terug allemaal...
Onze cv ketel doet raar en das kut met de komende kou. Dus dan weten jullie dat ook. Is er dan niets anders spannends gebeurd in Asten? Nee. Zo ook niet in Eindhoven of de rest van Nederland behalve dat Project X gaande was. Top feest! Misschien leuk om volgend jaar samen heen te gaan. Toevallig was er ook een Project X georganiseerd in Asten afgelopen weekend maar die ging op het laatste moment niet door.
Jow ik ga uit bad want het water wordt koud. Tijd om pannenkoeken te bakken en daarna Champions League te kijken. Wat een verschil hè; met geluk douchen jullie onder een emmer met koud water, krijg je daarna Fufu Banku of droge rijst en mogen jullie daarna ingesmeerd met deet naar een volksdans kijken. Snap niet wat jullie daar zoeken in die ermoei!
02 Oktober 2012 - 16:48
Ron:
Waarom mijn reactie 3x geplaatst is weet ik ook niet, het zal ongetwijfeld mijn schuld zijn, maar voel je vrij om er 1 van te verwijderen. Kunnen jullie er allebei 1 lezen nog. -
02 Oktober 2012 - 16:49
Nele:
hahaha ron, geweldig! ik heb hier hardop zitten lachen, en dat mag eigenlijk niet, want dit is een stille computerruimte. maar ach, het moest even :-) thanks! kusje voor jou en je meisje :-) -
02 Oktober 2012 - 16:51
Nele:
sorry, had er al 2 verwijderd voor je dit poste, niet boos worden pleeeeaaassseee
02 Oktober 2012 - 16:52
Marleen:
Nele, wat leuk dat je al wat bevallingen erbij hebt kunnen doen; alle ervaring is natuurlijk geweldig.. Nu hopen op de wat meer complexere gevallen in avonden/weekenden.. Scheelt misschien ook dat je dan overdag wat leuke dingen kan ondernemen?! :-) Misschien zijn er dan ook minder verloskundigen e.d. aanwezig waardoor je hulp harder nodig is waardoor je meer kan doen? Zou leuk zijn! Anders gewoon je spierballen tonen en laten merken dat je het kan (wie niet luisteren wil :p )..
Trouwens, ik vind die dingen als 'the flying medical service' en die outreach ECHT iets voor jou.. Dus ik hou mn vingers gekruist dat het je lukt en dat je mee kan! Echt helemaal jouw ding volgens mij..
Heeeel erg veel plezier met de ouders van Bart en Sharla (jaloerssssmakend maar super tof dat ze langs kan komen!).. Mis je wel hoor! ;-) Geef Bart een dikke knuffel en ook nog lekker genieten samen hoor! :-)
xxxxxx -
02 Oktober 2012 - 17:25
Ellen:
Ha lieverds! fijn om weer z'n verslag te kunnen lezen!
Ik ben supertrots op je Nele!
Je bent een kanjer zoals je daar bezig bent! En ook wij hebben heel veel zin om jullie kant op te komen!Kunnen bijna niet wachten! Dat met die slaapzaal gaat vast goedkomen! hele dikke kus voor jullie van ons!
02 Oktober 2012 - 19:03
Inge:
Heel leuk verhaal weer. Die Nele is goed bezig daar. Die mensen kunnen wel naar huis daar, Nele is beter!
(wisten wij natuurlijk al lang;))
Hoop dat al die dingen die je daar nog wil doen, gaan lukken. Zou super zijn natuurlijk.
Ons pa en ma hebben ook al veel zin om naar jullie toe te gaan ja. Ik ben jaloers, want ik wil ooohoook mee!
Hoop dat we met zn allen genoeg geld kunnen inzamelen om de extra slaapzaal te kunnen bouwen. Zou helemaal geweldig zijn!
En Ron je bent nog iets heel belangrijks vergeten te vertellen: afgelopen week waren Stan en ik bij Ron en Willem op bezoek en dat was heel gezellig en wij kregen toen we naar huis gingen gehaktballen en soep mee naar huis. Zeker ook een hoogtepuntje :)
Leuk dat Sharla langs komt! heel gezellig! Have fun guys en succes!! xx -
02 Oktober 2012 - 21:36
Margo:
Bart! Succes met je communicatie dingetjes daar, ff foldertje maken, dat moet wel lukken toch ;)! En wat gaaf dat je een film gaat maken van jullie trip! En Nele cool om te lezen van die bevallingen, hopelijk krijg je wat meer uitdaging bij de 'moeilijkere bevallingen' en laat die babyteller maar oplopen! Geniet er van samen! -
03 Oktober 2012 - 08:42
Jessica:
Nele & Bart: wat zijn jullie goed bezig! Trots op jullie! xxx -
09 Oktober 2012 - 14:45
Sandra:
Jullie zijn toppers dame en heer! Echt super!
Las dat het geld er is voor de slaapzaal, geweldig!
Ga vooral zo door. Nu al benieuwd naar de film.
Enne, Nele als ik ooit mag bevallen dan weet ik je te vinden :D
Veel succes nog en ook plezier met (schoon)ouders en vriendin :)
xxx