Meteen vertellen! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Nele Opstal - WaarBenJij.nu Meteen vertellen! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Nele Opstal - WaarBenJij.nu

Meteen vertellen!

Blijf op de hoogte en volg Nele

09 Augustus 2012 | Zambia, Livingstone

Wereldwonderbaarlijk, dat was ons bezoekje aan de Victoria Falls. Wat een natuur, wat een geweld, wat een pracht!

We zijn dus, zoals gepland, inmiddels in Livingstone, Zambia. Onze trip van Botswana naar Zambia verliep soepel, na een taxi naar de grensovergang stapten we op een ferry die ons over de Zambezi River bracht: de kortste grens ter wereld van 750 meter tussen Botswana en Zambia. Daarna zijn we met een gedeelde taxi naar Livingstone vertrokken. We vonden eindelijk het ‘echte Afrika’: erg vriendelijke mensen, betaalbare prijzen (we moeten nog lang) en een lokaal restaurantje waar we heerlijke ugali met kip en boerenkoolprut konden eten tussen de locals. Dikke smile already dus!!

Helaas betekent het ‘echte Afrika’ ook dat de levensverwachting hier inmiddels niet hoger meer is dan 40 jaar, door HIV/Aids. 1 op de 7 mensen is besmet en de bevolkingsgroei is voor het eerst sinds jaren in negatieve cijfers uit te drukken. Bovendien leeft 70% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit wetende verandert je beeld wel als je door een drukke straat of op een marktje loopt, dus mocht in ons reisverslag niet ontbreken vonden wij…

Dagje later: de Victoria Falls. Man man, ik (Bart) probeer nog steeds mijn mondhoeken uit mijn oren te peuteren. Zodra we het park betraden en dat laatste hoekje omkeken zijn deze namelijk rechtstreeks omhoog vertrokken. Een miljoen liter water klapt hier per seconde een diepte van 108 meter naar beneden. Dit is er eentje waar je geen beeld en gevoel bij kan krijgen zonder er zelf te zijn geweest.

We hebben onze ogen uitgekeken vanaf het punt dat op de watervalkant gericht is. Na de kortste grens ter wereld zagen we nu 100% zeker de mooiste grens ter wereld: die tussen Zambia en Zimbabwe. Daarna zijn we de waterval zelf opgegaan. We lunchten op de mooiste plek waar we waarschijnlijk ooit hebben geluncht en liepen toen verder door, op zoek naar een ‘ iets groter avontuur’ . En dat vonden we!

We wilden namelijk de ‘Devils pool’ bezoeken: een natuurlijk gevormd zwembad aan de rand van de watervallen waarbij je aan het randje kan komen, en dus de diepte in kan koekeloeren.

Natuurlijk stonden er ‘gidsen’ aan het begin van de weg hiernaartoe die ons duidelijk geld afhandig wilden maken. Ze vroegen 30 euro om je er naartoe te brengen, terwijl we al entree hadden betaald om het park in te komen, en er een bordje stond waarop te lezen was dat alles wat je deed voor eigen risico was.

Deze ‘gidsen’ probeerde ons eerst wijs te maken dat het niet mogelijk was om zelf te gaan, daarna dat het niet toegestaan was en daarna gingen er zelfs een paar onze weg blokkeren. Toen ik uiteindelijk er langs was gewurmd gaven ze het toch maar op (ze vroegen wel nog netjes of ik wilde vechten, mijn antwoord was “nee”).

De weg er naartoe was redelijk afzien. Pijnlijke voeten, overal krassen en vermoeidheid waren het resultaat, maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Want we kwamen aan de rand van de Falls, en ja, dat is de slagroom op de kaviaar. Vanaf dat moment hoor ik niets meer (oren gevuld met mondhoek).

Vanaf deze kant konden we namelijk vanaf een uitstekend punt recht de kloof in kijken! Ander pluspunt was dat de zon in onze rug stond en dus zorgde voor de solar rainbow, die midden in de kloof tevoorschijn kwam in de mist die door de kracht van de watervallen terug omhoog wordt gestuwd. Niet veel verder vonden we de ’Devils pool’, een duik van zo’n 5 meter hoogte in deze unit en een kijkje over de rand maakten deze dag als een van de mooiste uit ons leven, en dat vonden we wel het uploaden van een filmpje waard. En dat filmpje vinden jullie hier: http://www.youtube.com/watch?v=FgBW8whgtfA (Brakke kwaliteit, internet hier laat geen hoge kwaliteit toe helaas)
Oh en natuurlijk nog de zonsondergang als toetje. We zijn erg blij…

PUNT :)

Komma,

We hebben ook nog drie andere dingetjes:

1. We hebben weer eens nieuwe nummers, nu voor Zambia
Nele: +260964060638
Bart: +260976260034
2. Voor de mensen die het zich afvragen: met Nele’s teen gaat het prima, ze heeft er totaal geen pijn meer aan gehad en de teen is genezen verklaard.
3. We hebben weer een moeilijke prijsvraag! Degene met het beste antwoord zal rijkelijk beloond worden. Ben jij die winnaar? Dan zal ons volgende verslag jouw naam dragen! Wie wil dat nou niet? Doe dus allemaal mee en wie weet ben jij wel de winnaar! Geef daarom antwoord op de volgende vraag: Waarom zijn de pleisters in Afrika niet bruin?

Tot de volgende!

• 09 Augustus 2012 - 14:49

Ellen En Arthur:

wauw !!!!!!!!!!!! en de foto's ?????

xxxxxxxxxxxxxxxxx

• 09 Augustus 2012 - 14:53

Ellen En Arthur:

die devils pool...daar hadden we het toch over gehad.....

xxxx

• 09 Augustus 2012 - 14:53

Miriam:

Ik kan me voorstellen dat dit indruk gemaakt heeft op jullie. Ga gerust verder genieten met alles wat jullie meemaken. xxx

• 09 Augustus 2012 - 17:58

Frans En Miriam:

Niet zo dicht bij die rand....... (filmpje) (miriam)
    Geweldig (frans)
    xxx

• 09 Augustus 2012 - 18:00

Igor:

Hey,

Zo.. Ik heb jullie website ook gevonden. Binnenkort maar eens de overige verhalen terug lezen, want deze las goed weg. Heb al wat foto's bekeken en volgens mij hebben jullie het fantastisch. En die devils pool lijkt me zo ontzettend fucking vet... ook prachtige foto's.
    Zijn de bruine pleisters van materiaal gemaakt dat in Afrika niet geproduceerd wordt?

Nog een mooie tijd daar!

• 09 Augustus 2012 - 18:03

Igor:

Of zijn de pleisters extra fel zodat je ze goed zit zitten ivm gevaar op aids overdracht?

• 09 Augustus 2012 - 19:32

Josta:

Mooi verhaal! Complimenten voor diegene die dit heeft geschreven! Leest echt goed weg!
    Zo te lezen hebben jullie het goed naar jullie zin:)!

Geniet ervan & blijf goed op elkaar passen he :)!

Liefs Josta

• 09 Augustus 2012 - 21:42

Willemijn:

Heerlijk om jullie verhaal weer te lezen. X!

• 09 Augustus 2012 - 21:53

Marieke:

Prachtig spannend! En ja, foto's zeggen veel, maar er zijn en het meemaken dat is inderdaad niet voor te stellen. En toch laten jullie ons meegenieten hoor! Onvergetelijk voor jullie beiden!

• 10 Augustus 2012 - 03:58

Inge:

Yo kinders! Klinkt heel top! Lijkt me kei skon daar. Volgende niet zo dicht bij die rand nel ;) fotos kan ik niet zien. Kijk ik thuis nog wel! gave fun! En antwoord op de prijsvraag: die mensen zijn bruin dus kan zoe je een bruine pleister niet zitten ;)

• 10 Augustus 2012 - 07:34

Supermooi!!!
    En de prijsvraag: pleisters zijn luxe, dus dan moeten ze er fancy en glamourous uitzien en dan als het goed contrasteert met bruin, kan iedereen zien dat jij een pleister hebt!

• 10 Augustus 2012 - 07:35

Anna:

P.S. dat van die pleisters weten jullie zelf waarschijnlijk ook niet he???
    Ennuh... wanneer komt nu als prijs dat je de winnaar even over laat komen (evt met baby :))?

• 10 Augustus 2012 - 12:05

Jeanne..oma:

Als ik die foto's zie ben ik wel jaloers op jullie.Fijn ook om aan jullie te zien hoe jullie genieten.
    Die brede grijns die ken ik nog van vroeger Bart!Kun je niet even tussendoor naar huis komen om te knuffelen?
    xx

• 10 Augustus 2012 - 13:29

Kim M.:

Waar ik bij het vorige verhaal al dacht wauw, is dit verhaal nog veel vetter! Jeej wat maken jullie onwijs gave dingen mee en zien jullie elke dag (zo lijkt het althans voor de lezer ;)) de meest fantastische & mooiste plekken van de wereld! Hoe gaaf is die devils pool!! Blijf genieten, maar aan jullie heerlijk geschreven verhalen te lezen ontbreekt het daar niet aan :), top!
    Groetjes!!

• 10 Augustus 2012 - 17:32

Anna:

PS2: Wat een leuk filmpje ook! ZIet er echt super uit!!

• 29 Augustus 2012 - 15:34

Jessica:

Wauw wauw wauw wauw WAUW!!!!
    En leuk om jullie ook weer even in beweging te zien :-)
    Ben wel benieuwd naar het antwoord op jullie vraagstelling... weten jullie het al?